Pendelaar Aline El Maqrini: “Zwijgen is soms het slimste antwoord”


Elke week grijpt Metro een pendelaar bij de kraag voor een kort gesprek. Achter elke anonieme reiziger schuilt immers een verrassende persoonlijkheid. Deze week is het de beurt aan Aline El Maqrini, een 20-jarige studente psychologie.

ZICHT
Ik ben heel gefascineerd door schilderkunst. In musea en galerijen fotografeer ik altijd mijn lievelingswerken. Onlangs ben ik voor de eerste keer alleen op vakantie gegaan naar Dublin. Daar heb ik ‘Le bassin d’Argenteuil avec un voilier’ van Claude Monet bewonderd: een heel gedetailleerd schilderij van de zee met een zeilbootje onder een prachtige hemel. Ik hou van het impressionisme omdat het de schoonheid van de natuur zo mooi en tegelijkertijd zo eenvoudig weet te vatten.

GEHOOR
Sinds de terroristische aanslagen in Brussel ben ik veel alerter geworden voor geluiden waar ik vroeger nooit bij stilstond. Onlangs ben ik in de lucht gesprongen van de schrik toen er een brikje ontplofte op straat. Ik herinner me nog goed dat er die 22 maart 2016 paniek ontstond in het auditorium en dat studenten naar buiten liepen. Die angst is nu constant in mij aanwezig, maar ze neemt niet weg dat ik nog steeds graag naar onze hoofdstad kom.

SMAAK
Als psychologe moet je de juiste woorden vinden zodat mensen een klik maken in hun hoofd en zich bewust worden van zichzelf, zodat ze uit hun innerlijke onrust kunnen breken. Ik zit nog maar in mijn eerste bachelor psychologie, dus onze lessen zijn nog heel theoretisch. Toch probeer ik al heel bewust te communiceren met mensen. Zo heb ik ook al ontdekt dat zwijgen soms een slimmer antwoord is omdat woorden de dingen te veel kunnen reduceren.

REUK
Niets leuker dan thuiskomen met de geuren van de lekker gestoofde schotels van mijn moeder, een Française. Wanneer mijn vader kookt, brengt de sterke geur van koriander mij naar Marokko. Dan zie ik mijn grootmoeder voor mij. Zij woont nog steeds in Midar, een klein stadje in het noorden van het land, en kookt als de beste. De gegrilde vis die ze bereidt op een lage, zelfgemaakte barbecue, ruikt en smaakt heerlijk.

TAST
Ik zal nooit een kledingstuk passen dat niet goed aanvoelt. Als de stof mij niet bevalt, dan leg ik het steevast terug. Daarom koop ik nooit online. Zachtheid en kwaliteit zijn voor mij te belangrijk. Zo is het vestje dat ik aan heb op de foto lekker zijdeachtig. Een wollen pull zal je mij niet snel zien dragen: het prikkende gevoel stoort mij de hele dag.

ZESDE ZINTUIG
Heel vaak benaderen mensen mij alsof ik al psychologe ben. Dat komt omdat ik heel attent ben voor wat de ander voelt. In een conversatie observeer ik de gezichtsuitdrukking, de intonatie van de stem en de lichaamshouding van mijn gesprekspartner. Ik hou ervan als mensen openhartig durven te praten, zonder angst om veroordeeld te worden. Dat zijn de mooiste gesprekken, die diepgaande vriendschappen en sterke banden creëren.

Tekst en foto Charlotte De Cort