Britse prins Philip (95) gaat met pensioen

Prins Philip
AFP PHOTO / POOL / John Stillwell

Prins Philip, de man van de Britse koningin Elizabeth II, gaat met pensioen. Hij zal geen openbare verplichtingen meer op zich nemen.

Gisterenochtend stond de Britse pers even in rep en roer. De koningin had haar hele hofhouding bijeengeroepen en het was niet duidelijk wat er stond te gebeuren. Zowat alle pers blies vervolgens verzamelen aan de ingang van Buckingham Palace. Even werd er gespeculeerd dat prins Philip overleden was, maar die roddel was geen lang leven beschoren.

Philip zal vanaf de herfst niet meer in het openbaar verschijnen namens Buckingham Palace, zo liet het koninklijk paleis in Londen niet veel later weten. Vrij vertaald: de 95-jarige Hertog van Edinburgh gaat met pensioen. «Zijne Koninklijke Hoogheid de Hertog van Edinburgh heeft beslist dat hij vanaf de herfst van dit jaar geen openbare verplichtingen meer op zich zal nemen», klinkt het in een mededeling van het konininklijk paleis in Londen.

Het luidt dat Philip zijn eerder geplande engagementen, van nu tot augustus, zal nakomen en zijn echtgenote zal vergezellen. Hij zal «geen nieuwe uitnodigingen voor bezoeken en engagementen meer aanvaarden, niettegenstaade hij ervoor kan kiezen af en toe sommige publieke gebeurtenissen bij te wonen».

Philip huwde de toenmalige prinses Elizabeth van Windsor in 1947. Voor het huwelijk werd de Grieks-Duitse prins nog snel Brits staatsburger en wijzigde hij zijn achternaam naar ‘Mountbatten’, een verengelsing van de achternaam van zijn moeder, prinses Alice van Battenberg. Elizabeth en Philip onderhielden al een briefwisseling van toen zij nog maar 13 jaar en hij 18 jaar oud was. Hij is immers haar achterachterneef. Beiden zijn nakomelingen van Queen Victoria.