Week van Sam de Verkeersslang gaat maandag van start

Week van Sam de Verkeersslang gaat maandag van start

Van 8 tot 12 mei spelen bijna 200.000 leerlingen van 915 Vlaamse kleuter- en lagere scholen de Samweek. Met dit initiatief van Mobiel 21 vzw kunnen scholen een week lang inzetten op milieuvriendelijke en veilige verplaatsingen. Dat meldt Mobiel 21, de beweging voor duurzame mobiliteit. Op 21 september 2016 ging het eerste schooljaar met “Woensdag Samdag” van start, de nieuwe campagne van Sam de Verkeersslang. De boodschap: elke woensdag gaan zoveel mogelijk kinderen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar school. “Tijdens de Samweek ruilen we de Sampaspoorten in voor klasaffiches om leerlingen en ouders een week lang te motiveren om te stappen en trappen naar school”, zegt stand-upcomedian Steven Goegebeur, peter van Sam de Verkeersslang. “Er wordt dan met de hele klas samen gespaard om zoveel mogelijk beloningsstippen op de klasaffiche te verzamelen.”

Als de klas voldoende stippen behaald heeft, wordt de volle affiche op een zichtbare plaats opgehangen tussen de affiches van de kop en de staart van Sam de Verkeersslang. Zo zien de kinderen de slang groeien naarmate er meer gestapt en getrapt wordt en vormen alle affiches tezamen aan het einde van de week een grote Sam de Verkeersslang. Als de slang volledig is, zorgt de school voor een leuke activiteit als beloning.

“In het begin van ‘Woensdag Samdag’ gingen we bewust vaak enkel op woensdag te voet of met de fiets naar school. Na een tijdje gingen we steeds vaker te voet. Nu laten we de wagen thuis, terwijl we voordien altijd de wagen namen. Met Sam hebben we echt een ‘klik’ gemaakt”, aldus Goegebeur.

bron: Belga