“Misschien moet ik Wouter Bos nog eens bellen…”

Misschien moet ik Wouter Bos nog eens bellen...

Oud-premier Yves Leterme heeft met een prikje aan het adres van voormalig Nederlands minister Wouter Bos gereageerd op de verkoop van BNP-aandelen door de Belgische staat. “Misschien moet ik Wouter Bos nog eens bellen… Over ‘goede en slechte delen'”, zo knipoogde de CD&V’er op twitter. Leterme was premier toen Fortis Bank in 2008 op instorten stond. Onder hoogspanning sloten België en Nederland uiteindelijk een akkoord over de verkoop van alle activiteiten van Fortis in Nederland, inclusief ABN Amro. De Nederlandse overheid telde er 16,8 miljard euro voor neer.

Na afloop van de gezamenlijke persconferentie waarop de deal werd aangekondigd, verkondigde PVDA-minister van Financiën Wouter Bos doodleuk dat Nederland “de gezonde delen” had opgekocht en zo de Nederlandse tak had behoed voor “mogelijk besmettingsgevaar door delen die wat minder gezond zijn”. Leterme was ‘not amused’. “Minister Wouter Bos doet wel vaker ongelukkige uitspraken. Dat hangt kennelijk samen met mijnheer Bos”, zo beet hij daags nadien terug.

Zoveel jaar later stelt Leterme tevreden vast de Belgische staat allerminst zijn broek gescheurd heeft aan de redding. “Verkoop BNP-aandelen met meerwaarde. Misschien moet ik Wouter Bos nog eens bellen… Over ‘goede en slechte delen’. #Fortis”, zo zette hij via twitter de puntjes even op de ‘i’.

Bos zelf werd in eerste instantie weliswaar bejubeld voor zijn aanpak, maar intussen hebben de Nederlanders fors verlies moeten slikken op de deal. En ook over de redding van ING kreeg hij nadien heel wat kritiek.

bron: Belga