Franse presidentsverkiezingen – Meerderheid kijkers vond Macron overtuigender dan Le Pen

Franse presidentsverkiezingen - Meerderheid kijkers vond Macron overtuigender dan Le Pen

In het laatste televisiedebat donderdagavond tussen de twee kandidaten voor de Franse presidentsverkiezingen kwam centrumkandidaat Emmanuel Macron beter uit de verf dan de extreemrechtse Marine Le Pen. Uit een peiling van BFMTV blijkt dat 63 procent van de kijkers hem het meest overtuigend vond, tegenover 34 procent voor Le Pen. Op vier dagen van de beslissende ronde van de verkiezingen gingen de twee Franse presidentskandidaten nog een laatste keer met elkaar in debat. Twee uur en half ging het er behoorlijk bitsig aan toe. De focus van beide kandidaten leek eerder te liggen op het onderuithalen van de tegenkandidaat, eerder dan de kijker te overtuigen van de eigen ideeën.
Elabe peilde voor BFMTV bij 1.314 kijkers vanaf achttien jaar naar hun mening over het debat, en 63 procent bleek het meest overtuigd door Macron. Van Le Pens kiezers vond twaalf procent zelfs dat haar tegenkandidaat het er beter van afbracht donderdagavond. Omgekeerd kon Le Pen Macrons kiezers veel minder verleiden: slechts drie procent vond dat zij een betere beurt maakte.
Twee derde van de kiezers van de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon, in de eerste ronde goed voor bijna twintig procent, liet zich overtuigen door Macron, en iets minder dan een derde door Le Pen. De aanhangers van centrumrechtse kandidaat François Fillon, de nummer drie van de eerste ronde, waren grotendeels (58 procent) overtuigd door Macron.
Daarnaast vond 64 procent dat Macron het “beste project” heeft, en beoordeelde 62 procent van de bevraagde kijkers hem als “het meest eerlijk”.

bron: Belga