“Dit debat was van een ongeziene brutaliteit”

Franse presidentsverkiezingen

De Franse pers reageert ontgoocheld daags na het laatste debat van de twee presidentskandidaten. Zondag trekken de Fransen naar de stembus voor de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen.

De centrumkandidaat Emmanuel Macron (En Marche!, foto rechts) ligt in de peilingen met 59% voorop. De extreemrechtse Marine Le Pen (FN, links) haalt 41%. Het laatste debat voor de verkiezingen lijkt daar weinig verandering in te brengen. Uit een peiling van BFMTV blijkt dat 63% van de kijkers Macron het meest overtuigend vond, tegenover 34% voor Le Pen. Het debat zelf ging er behoorlijk bitsig aan toe. De focus van beide kandidaten leek eerder te liggen op het onderuithalen van de tegenkandidaat, eerder dan de kijker te overtuigen van de eigen ideeën.

16,5 miljoen Fransen

Daags na het debat was de Franse pers niet te spreken over de «brutaliteit» van de twee kandidaten. «Emmanuel Macron en Marine Le Pen hebben de degens gekruist tijdens een debat dat van een ongeziene brutaliteit was en dat vaak niveau miste. Ze slaagden er ook niet in een dialoog op te zetten», zo stond te lezen in Le Figaro. «Het is moeilijk om het gevecht te omschrijven als ‘debat’», zo schreef columnist Paul-Henri du Limbert.

«Een brutaal debat van begin tot einde», zo erkende ook Le Monde op zijn site. «Nooit voordien was een debat tussen de tweede stemrondes zo levendig», klonk het dan weer in Le Parisien, dat op zijn honger bleef zitten over de kern van de programma’s. «Er is veel te zeggen over de projecten van Macron maar niet op deze manier», stond te lezen in Libération. «Niet met grote artillerie die willekeurig telkens dezelfde kogel afschiet», zei Laurent Joffrin van de krant.

Het debat werd bekeken door 16,5 miljoen Fransen. Daarmee deed het minder goed dan de debatten in 2007 en 2012. TF1 en France 2 waren goed voor 15,1 miljoen van de kijkers. De rest keek op de nieuwssites die het debat ook uitzonden.