Franse munt naast euro zou “een gevaar” zijn

Franse munt naast euro zou "een gevaar" zijn

De gouverneur van de Nationale Bank van Frankrijk, François Villeroy de Galhau, heeft er voor gewaarschuwd dat de circulatie van een Franse munt naast de euro, zoals presidentskandidate Marine Le Pen voorstelt, “een gevaar” zou vormen en nadelig zijn “voor de financieel zwaksten”. Volgens Villeroy de Galhau zou een dergelijke ingreep “het vertrouwen in de munt in gevaar brengen”, aldus de gouverneur tijdens een zeldzame inmenging in het politieke debat in Frankrijk, op drie dagen van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Het zou volgens hem nadelig zijn voor de nationale munt.

“Zo’n dubbele circulatie bestaat in geen enkel ander ontwikkeld land”, aldus Villeroy de Galhau. “Daar waar er twee munteenheden circuleren waarmee betaald kan worden, geeft de ene minder vertrouwen dan de andere. Over het algemeen is het de nationale munt die het nadeel ondervindt, de enige munt die toegankelijk is voor de gezinnen, en dan met name de financieel zwaksten, en de kmo’s.”

Volgens Villeroy de Galhau loopt de nationale munt het risico om snel waarde te verliezen, “met prijzen die veel te snel stijgen en een negatieve impact op de koopkracht”.

bron: Belga