Federaal parket coördineert onderzoeken naar internetspel Blue Whale Challenge in België

Het federaal parket gaat alle onderzoeken in België naar het internetspel “Blue Whale Challenge” coördineren. Dat melden VTM en VRT en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Er zijn in België al 18 gevallen gekend van jongeren die aan het spel hebben deelgenomen. “Wie anderen aanzet om eraan deel te nemen, riskeert zich schuldig te maken aan ernstige misdrijven”, zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. Deelnemers aan de “Blue Whale Challenge” moeten 50 dagen lang elke dag een uitdaging uitvoeren. Dat gaat van onschuldige zaken zoals het bekijken van een horrorfilm en een dag niet praten tot extreme vormen van zelfverminking. Bij elke stap moeten de jongeren een foto plaatsen op sociale media. Bij de allerlaatste opdracht, worden ze aangespoord om het spel te ‘winnen’ door zelfmoord te plegen.
Het spel zou begonnen zijn in Rusland en via Oost-Europa en Frankrijk naar België zijn overgewaaid. Hier zijn al 18 gevallen bekend van jongeren die eraan hebben deelgenomen.
“Het gaat niet om mensen die zelfdoding gepleegd hebben”, verduidelijkt de federaal parketwoordvoerder. “Wel is er sprake van automutilatie. Anderen zijn niet zover gegaan.”
Het federaal parket gaat nu alle onderzoeken coördineren die door de lokale parketten gevoerd worden naar het internetspel, aldus nog de woordvoerder.
“Wie anderen aanzet om deel te nemen, kan zich schuldig maken aan ernstige misdrijven”, klinkt het. “Wie iemand aanzet tot zelfdoding, kan vervolgd worden voor moord. Bij automutilatie gaat het om opzettelijke slagen en verwondingen. Daarnaast is er ook nog de wetgeving rond cyberpesten.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be.

bron: Belga