Donderdag stemming over afschaffing Obamacare

Donderdag stemming over afschaffing Obamacare
Donderdag stemming over afschaffing Obamacare

De Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat donderdag stemmen over een wetsvoorstel om de historische gezondheidswet van voormalig president Barack Obama in te trekken. De Republikeinen gaan nog eens proberen een tekst goedgekeurd te krijgen die “Obamacare” vervangt, na een eerdere mislukte poging eind maart. Meerderheidsleider Kevin McCarthy verzekerde aan de Amerikaanse nieuwszender MSNBC genoeg stemmen te hebben om de tekst goedgekeurd te krijgen.
Woensdag werd de hele dag naarstig gewerkt aan een tekst waarachter een meerderheid zich donderdag kan scharen. De Democratische minderheid in het Huis is het volledig oneens met de vervanging van “Obamacare”, wat weinig verbazing wekt aangezien dit als een van Obama’s grootste verwezenlijkingen wordt beschouwd. De Republikeinen moeten dus alle neuzen in dezelfde richting krijgen, om de tekst goedgekeurd te krijgen.
Het Huis van Afgevaardigden telt vandaag 238 Republikeinen en 193 Democraten. Als de tekst donderdag goedgekeurd wordt, moet de Senaat zich er de komende weken nog over buigen.
De eerste versie van het wetsvoorstel werd net voor de stemming op 24 maart ingetrokken, omdat er onvoldoende consensus bestond binnen de Republikeinse partij.

Bron: Belga