‘Sportpil’ houdt je slank en fit zonder inspanning

pil
Foto Pexels

Moeten we binnenkort niet meer naar de sportschool om gewicht te verliezen? Een Amerikaanse studie suggereert dat een simpele pil dezelfde voordelen oplevert als uren in de fitness. Het ‘wondermiddel’ is Cardarine, dat ervoor zorgt dat je minder snel vermoeid raakt.

Wetenschappers aan het Salk Institute in San Diego testten het experimentele medicijn uit op muizen. Zonder het middel waren de beestjes in staat om 160 minuten lang te rennen. Na een injectie met Cardarine trad de vermoeidheid pas na 270 minuten op. Bijna 2 uur later dus. Bovendien wogen de muizen die het middel acht weken lang toegediend kregen minder en bleef hun bloedsuikerniveau beter op pijl.

Hoe werkt het?

Cardarine doet het lichaam sneller vet verbranden, terwijl de verbranding van suiker net trager verloopt. Het bloedsuikerniveau, verantwoordelijk voor je energiepeil tijdens het sporten, daalt hierdoor veel minder snel.

De onderzoekers hopen dat hun ontdekking op termijn een verandering kan betekenen voor mensen die niet kunnen sporten omdat ze bijvoorbeeld obees zijn of aan een handicap lijden. Omwille van het effect op het bloedsuikerniveau stellen ze dat de pil ook mensen met diabetes zou kunnen helpen.

Problemen op lange termijn

Om Cardarine in pilvorm beschikbaar te maken als hét wondermiddel voor een perfect lichaam zonder uren te moeten sporten, daar zijn veel andere wetenschappers niet meteen voorstander van. Ze maken zich zorgen over het effect dat zo’n pil op lange termijn kan hebben op de gezondheid van een persoon met obesitas of diabetes.

Enkele eerder onderzoeken toonden al aan dat Cardarine niet ongevaarlijk is. Een hoge dosis zou kanker kunnen veroorzaken. Het middel werd een tijdlang gebruikt door atleten, maar inmiddels is het gebruik verboden. Toch wordt de samenstelling nog onderzocht door wetenschappers.