Michel wil schuld afbouwen met opbrengst BNP Paribas-aandelen

Michel wil schuld afbouwen met opbrengst BNP Paribas-aandelen
AFP / L. Venance

Met de opbrengst uit de verkoop van een deel van de Belgische aandelen in BNP Paribas, wil premier Charles Michel (MR) de staatsschuld verminderen. “Dit is een beslissing van het gezond verstand.”

Er staat sinds kort 2,03 miljard euro meer op de rekening van de Belgische staat. Het extra bedrag dankt ons land aan de verkoop van een deel van de Belgische aandelen in de Franse bankgroep BNP Paribas. Concreet daalt de participatie van ons land van 10,3 naar 7,8%.

Het aandelenpakket is een gevolg van de redding van Fortis tijdens de bankencrisis van 2008. De Belgische overheid heeft Fortis toen gekocht voor 9,4 miljard euro en vervolgens drie vierde daarvan verkocht aan BNP Paribas.

“Signaal naar Europa”

De opbrengst van de verkoop geeft de federale regering wat ademruimte in financieel strenge tijden. Premier Michel wil graag wat van onze staatsschuld afknibbelen. De verkoop noemt hij “een belangrijk momentum, een belangrijke operatie en een signaal aan de Europese Commissie inzake schuldvermindering”. “Essentieel voor mij is dat we ons dankzij deze operatie de capaciteit geven om het investeringspact, dat mij nauw aan het hart ligt, te concretiseren”, vervolgt de premier. De beslissing moet ook “de dialoog met de Europese Commissie voeden”.

Met de verkoop zou de staatsschuld met 0,4 tot 0,5% kunnen afnemen. Geen immense operatie, wetende dat de totale schuld 105,8% van ons bruto binnenlands product bedraagt. “Dat is geen gigantische impact indien men rekening houdt met het niveau van onze staatsschuld. Maar wat belangrijk is, is de tendens. Daarop kunnen we wijzen in onze dialoog met de Europese Commissie. We behouden een significante participatie in de Franse grootbank. Daarom is het een beslissing van het gezond verstand en van een goede huisvader”, verklaarde Charles Michel.

Strategisch belangrijke bank

De premier zit daarmee op dezelfde golflengte als minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). “Deze transactie geeft ons het beste van twee werelden”, reageert de minister. “Enerzijds slagen we erin om een belangrijke meerwaarde op deze verkoop te realiseren. Anderzijds wil ik benadrukken dat slechts een deel van de participatie verkocht werd omdat we belang blijven hechten aan ons strategisch aandeelhouderschap in BNP Paribas, niet in het minst omwille van het economisch belang van deze bank in ons land.”