Spaans gerecht stelt werknemers Santander en BNP Paribas in verdenking voor witwassen

Spaans gerecht stelt werknemers Santander en BNP Paribas in verdenking voor witwassen

Zeven werknemers van de Spaanse bank Santander en drie van het Spaanse filiaal van de Franse bank BNP Paribas moeten medio juni voor de rechter verschijnen. Ze zijn vandaag in verdenking gesteld in een zaak van witwaspraktijken waarbij ook de Zwitserse bank HSBC betrokken is. Dat heeft een rechter van de Nationale Audiëntie, de hoogste Spaanse gerechtelijke instantie, aangekondigd. Het merendeel van de in verdenking gestelden hield zich bezig met het voorkomen van witwaspraktijken bij de twee banken. De rechter steunt zijn beslissing op een rapport waarin “een samenhangende reeks operaties wordt beschreven in het beheer, gebruik en de exploitatie van fondsen en deposito’s die verborgen werden gehouden voor de Spaanse schatkist.”

De identiteit van de titularissen van het leeuwendeel van de rekeningen kwam aan het licht door de zogenaamde “lijst Falciani”, een document met de gegevens van zo’n 100.000 bankrekeningen bij het Zwitserse filiaal van HSBC, goed voor 75 miljard euro aan belastingfraude, die op straat werden gegooid door Hervé Falciani, oud-IT’er bij de bank. Dat leidde onder meer tot gerechtelijke procedures in Frankrijk, Spanje en België.

Volgens de rechter beschikte HSBC bij Banco Santander en BNP Paribas over zogenaamde “omnibus rekeningen”, waardoor de identiteit van hun titularis kon worden verborgen, en had de bank toegang tot rekeningen en geldtransfers “die een hoog risico inhouden om te worden gebruikt in witwassen.”

Het Zwitserse gerecht veroordeelde Falciani in november 2015 bij verstek tot vijf jaar cel voor bedrijfsspionage.

bron: Belga