“Europese politici proberen Britse verkiezingen te beïnvloeden”

Europese politici proberen Britse verkiezingen te beïnvloeden

De Britse premier Theresa May beschuldigt “Europese politici en gezagsdragers” ervan dreigementen tegen Groot-Brittannië te uiten in een poging de uitkomst van de parlementsverkiezingen van 8 juni te beïnvloeden. “Terwijl wij met ons vertrek uit de EU onze vrienden en medestanders op het continent net niet willen kwetsen.” Wegens de aankomende verkiezingen werd het Britse parlement in de afgelopen nacht ontbonden. Vandaag trok May nog naar de Queen voor een onderhoud, waarna ze voor de deur van haar ambtswoning haar verrassende verklaring aflegde.

“De Britse onderhandelingspositie in Europa wordt in de continentale pers verkeerd voorgesteld”, zei ze. Dat was wellicht een verwijzing naar het feit dat Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zich na zijn ontmoeting met May, die helemaal in het teken stond van de Brexit-onderhandelingen die volgende maand van start gaan, zou hebben laten ontvallen dat ze “in een ander sterrenstelsel” leeft. “De onderhandelingspositie van de Commissie is verhard. Europese politici en gezagsdragers hebben dreigementen tegen Groot-Brittannië geuit. Dat dit net nu gebeurt, is omdat men de uitkomst van de verkiezingen van 8 juni wil beïnvloeden.”

Volgens May willen “sommigen in Brussel” niet dat de Brexit-onderhandelingen slagen – precies het omgekeerde van de boodschap die Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier vanmiddag de wereld instuurde.

Britse politici reageerden vandaag ook heel geïrriteerd op het bericht dat de EU Londen een “Brexit-rekening” van 100 miljard euro zou willen sturen. Barnier noemde geen cijfer, maar benadrukte dat het uitwerken van een financiële regeling met de Britten erop neerkomt dat ze de Europese financiële engagementen die ze zijn aangegaan, moeten nakomen. “Dat is geen straf.”

bron: Belga