Assisen Waals-Brabant – Richard Remes krijgt 17 jaar voor moord op meisje van 16 maanden in 1988

Na meer dan zes uur deliberatie heeft het hof van assisen van Waals-Brabant Richard Remes veroordeeld tot zeventien jaar opsluiting. Het hof zag geen enkele verzachtende omstandigheid, maar oordeelde wel dat de redelijke termijn verstreken is omdat de feiten plaatsvonden in 1988. Daardoor moet hij niet levenslang naar de cel, maar kreeg hij zeventien jaar. Het lichaam van de zestien maanden oude Sandra werd op 16 januari 1988 aangetroffen op straat, voor het gebouw in de Brusselse Hoogstraat, waar ze met haar moeder woonde. Eerst werd gedacht dat het kind uit het raam op de elfde verdieping gevallen was maar al snel bleek dat ze verstikt was en op straat achtergelaten.
De verdenking richtte zich eerst tegen moeder Antoinette Gallemaers. Die bracht zes maanden in voorlopige hechtenis door maar werd uiteindelijk vrijgelaten. Ook Richard Remes werd twee maanden als verdachte opgesloten maar werd in 1997 buiten vervolging gesteld.
In december 2009, toen Remes aangehouden werd voor de vitrioolaanval op zijn ex-vriendin Patricia Lefranc, werd ook het onderzoek naar de kindermoord heropend en voor assisen gebracht.

bron: Belga