Virtual Reality moet spoorlopen ontraden

Virtual reality
Foto Infrabel

Infrabel lanceert vandaag ‘The BOX’. Met die virtualrealityfilm wil de spoornetbeheerder jongeren wijzen op de gevaren van spoorlopen.

‘The BOX’ is een container waarin jongeren rondlopen met een speciale 360°-bril. Via die bril krijgen ze een kortfilm te zien van een tiener die te laat is voor een examen. De hoofdrolspeler neemt een kortere weg en loopt de sporen over waar dat verboden is. Volledig opgeslorpt door z’n smartphone is de jongere zich onvoldoende bewust van zijn omgeving en het aanstormende gevaar.

De kortfilm is gericht op leerlingen van het middelbaar onderwijs. Infrabel kiest naar eigen zeggen voor virtual reality omdat “betuttelen niet helpt en met een straffend vingertje wijzen is ook geen optie. Wat wel werkt is hen confronteren met de harde waarheid en hen ook een alternatief bieden”, aldus Thomas Baeken van Infrabel.

Heule

Het nieuwe initiatief wordt vandaag in Vlaanderen voorgesteld tijdens ‘Heule verkeersveilig’. Dat is een dag rond het thema verkeersveiligheid waar alle Heulse scholen aan deelnemen. Ongeveer 2.000 leerlingen kunnen de hele dag activiteiten en workshops volgen.

Struikelmatten

De infrastructuurbeheerder bindt al langer de strijd aan met spoorlopen. Eerder waren er al sensibiliseringsacties in het basisonderwijs. Op verschillende plaatsen langs Belgische sporen zijn bovendien struikelmatten geplaatst, waardoor mensen niet tot bij de sporen kunnen wandelen.

Toch blijft het aantal gevallen stijgen, van 478 gevallen met twee dodelijke slachtoffers in 2012 naar 679 gevallen met zeven dodelijk slachtoffers in 2016. Vorig jaar was er gemiddeld meer dan vijf uur vertraging per dag door mensen die zich op de treinsporen begaven. Spoorlopen is wettelijk verboden. Wie betrapt wordt, riskeert een boete die kan oplopen van 250 tot 3000 euro.