Monaco loopt in het mes van uitgekookt Juventus

Monaco loopt in het mes van uitgekookt Juventus
AFP / A.-C. Poujoulat

Juventus mag al beginnen dromen van de Champions League-finale. Op het veld van Monaco wonnen de Italianen de heenwedstrijd van hun halve finale met 0-2. Higuain werd man van de match met twee doelpunten.

Monaco ontving gisteren Juventus, in een wedstrijd die alles in zich had om een tactisch steekspel te worden. De Fransen vielen tijdens de campagne op met hun fris en frivool spel, terwijl de bezoekers juist bekend staan om hun stugge verdediging en uitgekookte aanval.

Het was dan ook verrassend dat de thuisploeg na het eerste fluitsignaal niet meteen naar voren stormde, maar eerder een afwachtende houding aannam. De Italianen namen het initiatief maar wat graag over en creëerden al snel enkele halve kansen. Na een kwartier vond Monaco dan toch de openingen. Ex-Bruggeling Dirar gooide drie scherpe voorzetten voor doel, maar Mbappe en Falcao konden ze niet verzilveren.

Aan de andere kant toonden de bezoekers hun efficiëntie. Op de counter zette de Oude Dame een vloeiende aanval op, die door Higuain met een schuiver werd afgewerkt. Juventus had het belangrijke uitdoelpunt beet en zakte in. Monaco probeerde wel nog om tegen te prikken, maar kreeg voor de rust geen kansen meer.

Toeslaan op de counter

In de tweede helft kreeg het Prinsdom een Italiaanse masterclass verdedigen te zien, met voor de zoveelste keer de ploeg uit Turijn als leerkracht. Zoals verwacht ging Monaco sneller druk zetten en het tempo verhogen, maar dat leek de bezoekers niet te verontrusten. Zij bleven goed in blok staan en dwongen de aanvallers om het vanop afstand of de flanken te proberen.

En tegenprikken op de counter, dat kunnen de gewiekste Italianen als geen ander. Monaco leek hen te gaan omsingelen, maar één gevaarlijk balverlies leidde tot de perfecte voorzet voor Higuain. De Argentijn liet de kans niet liggen en gleed de 0-2 in doel.

Monaco-coach Jardim bracht daarna Moutinho in, maar ook hij kon niets forceren. De ervaring van Juventus legde de Franse creativiteit volledig lam. De Oude Dame keert zo met een comfortabele 0-2-voorsprong terug naar Italië en kan de finale al ruiken. Daarin treft het wellicht Real Madrid, dat dinsdag al zijn heenwedstrijd met 3-0 van stadsgenoot Atletico won. Komende week worden de terugwedstrijden afgewerkt.