Hypnose moet Russische homoseksuelen helpen

Russische homoseksuelen
AFP / J. MacDougall

In Rusland bieden psychotherapeuten en predikanten onconventionele behandelingen aan om homoseksuelen te helpen. Via hypnose beloven ze hen te verlossen van hun “ziekte”.

Op vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrapte Rusland homoseksualiteit van de lijst met erkende psychische aandoeningen, maar dat betekent niet dat de situatie ondertussen verbeterd is in het land. Eerder raakte bekend dat homoseksuelen in de deelrepubliek Tsjetsjenië vervolgd worden omwille van hun geaardheid, maar nu komen ook vreemde behadelingen boven waaraan ze onderworpen worden.

Andere geslacht ontdekken

Psychotherapeut Yan Goland, uit het Russisch stadje Nizhny Novgorod, vertelt aan BBC Russia dat hij al 78 homoseksuelen en 8 transseksuelen heeft ‘genezen’. Zijn therapie duurt achttien maanden en wordt opgedeeld in drie stadia. In een eerste fase blokkeert hij de lust voor mensen van hetzelfde geslacht met hypnotherapeutische sessies die acht uur duren. Vervolgens leert de ‘patiënt’ het andere geslacht kennen en spoort Goland hem aan vrouwen seksueel te objectiveren. Ten slotte moet de patiënt actie ondernemen en seks hebben met iemand van het andere geslacht.

Ook religieuze organisaties bieden behandelingen aan, zelfs aan kinderen.

Tijdens een bezoek aan Rusland riep de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Russische president Poetin dinsdag op om “zijn invloed te laten gelden en de rechten van minderheden in zijn land te beschermen”. Ze had het in het bijzonder over de situatie van holebi’s in Tsjetsjenië.