Israël kwaad over Unesco-resolutie

Israël kwaad over Unesco-resolutie
Israël kwaad over Unesco-resolutie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een nieuwe Unesco-resolutie “absurd” genoemd. De resolutie werd vrijdag aangenomen en stelt dat Israël geen geldige soevereiniteit heeft over Jeruzalem. Volgens Netanyahu wordt de historische link tussen de stad en de joden daarmee ontkend. De tekst over het Palestijnse culturele patrimonium in Jeruzalem, een initiatief van Arabische landen, werd aangenomen met 22 stemmen voor, 10 tegen en 23 onthoudingen. Israël wordt erin omschreven als een bezettende macht. Onder meer de Verenigde Staten en Duitsland stemden tegen. België zit niet in het uitvoerend comité van 58 landen die mogen stemmen over de resoluties. Vrijdag zal de plenaire vergadering van Unesco zich over de tekst buigen.

Netanyahu vindt dat de resolutie “historische waarheid” ontkent dat niemand Jeruzalem meer als heilige stad beschouwt dan het Joodse volk. “De resolutie zal onze vastberadenheid om in Jeruzalem actief te zijn, niet beïnvloeden”, aldus de premier. “Het zal wel de afnemende status en relevantie van Unesco nog verminderen.”
President Reuven Rivlin riep alle landen dan weer op om hun ambassades naar Jeruzalem te verhuizen. Nu hebben de meeste landen hun vertegenwoordiging in Tel Aviv.

Bron: Belga