Bourgeois gaat geen handelsmissie organiseren naar Saoedi-Arabië

Bourgeois gaat geen handelsmissie organiseren naar Saoedi-Arabië

De Vlaamse regering zal geen handelsmissie organiseren naar Saoedi-Arabië. Minister-president Geert Bourgeois herhaalt ook dat Vlaanderen geen wapens uitvoert naar Saoedi-Arabië. Dat zei hij dinsdag in het Vlaams Parlement, op vragen over de ja-stem die België gaf op het zitje voor Saoedi-Arabië in de VN-vrouwenrechtencommissie. Bourgeois betreurde overigens die ja-stem. Dinsdagmorgen had federaal minister Didier Reynders in de Kamer verklaard dat hij niet wil dat de federale regering nog deelneemt aan economische missies naar Saoedi-Arabië, zolang er geen verbetering is op het vlak van mensenrechten. Hij pleitte er ook voor om geen wapens meer naar dat land uit te voeren.

In het Vlaams Parlement zei minister-president Geert Bourgeois dinsdagmiddag alvast dat de Vlaamse regering geen wapenleveringen aan Saoedi-Arabië goedkeurt. “Dat is iets anders in Wallonië. Ik begrijp dat minister Reynders nu wat de focus wil verleggen, weg van de diplomatieke discussie op het federale vlak en zegt dat de gewesten maar geen wapens meer moeten leveren. Mijn lijn is duidelijk: wij doen dat niet en gaan dat niet doen, omwille van de betrokkenheid van Saoedi-Arabië omwille van dat zeer bloedige conflict met burgerslachtoffers in Jemen. Ik begrijp dat Wallonië daar geen probleem mee heeft en daarmee verder gaat. Het is aan de Waalse regering om zich daarvoor te verantwoorden tegenover zijn publieke opinie”, zei Bourgeois na vragen van Sabine De Bethune (CD&V) en Karl Vanlouwe (N-VA).

Wat economische missies betreft gaat Bourgeois er geen organiseren. “Het staat natuurlijk vrij aan de Kamers van Koophandel om wel zo’n missies te organiseren zonder betrokkenheid van de Vlaamse regering”, zei de minster-president.

bron: Belga