President zet Venezolanen in om grondwet te wijzigen

Venezuela
AFP / C. Becerra

De Venezolaanse president Nicolas Maduro wil een volksvergadering bijeenroepen om een nieuwe grondwet op te stellen. Daarmee zegt hij een uitweg te creëren voor de crisis, maar volgens de oppositie wil hij vooral nieuwe verkiezingen vermijden.

Maduro wil een wetgevende macht die bestaat uit burgers en niet uit vertegenwoordigers van de politieke partijen. Zo hoopt hij critici de mond te snoeren die beweren dat hij een staatsgreep zou willen plegen om meer grip te krijgen op het parlement, waar de oppositie de meerderheid heeft. Bovendien beweert de president dat er een einde zou komen aan de crisis waarmee het land al maanden kampt. Maduro wijt de problemen aan economische sabotage door zijn tegenstanders.

“Niet gehoorzamen aan waanzin”

Larie, reageert de oppositie. “Maduro versterkt de staatsgreep en maakte de ernstige crisis nog dieper”, reageert oppositieleider Henrique Capriles. Het regime wil met dit «frauduleuze» initiatief “de grondwet vermoorden”, aldus Capriles. Hij riep aanhangers op om “niet te gehoorzamen aan deze waanzin”.

Maduro probeert al sinds zijn aantreden als president de grondwet van 1999 aan te passen, tot groot ongenoegen van zijn tegenstanders. Sinds begin april vinden in het land regelmatig manifestaties plaats voor en tegen de president.