Guinness is nu ook geschikt voor veganisten

Guinness
AFP / L. Neal

Guinness filtert sinds jaar en dag haar wereldbekende stoutbieren met een proteïne gehaald uit visblazen. Daar brengt het bedrijf nu verandering in.

Het is niet makkelijk om als veganist een alcoholisch drankje te vinden zonder dierlijke (bij)producten in. Ook al bevat wijn en bier die stoffen oorspronkelijk meestal niet. Brouwerijen gebruiken vaak visblazen, beter bekend als Isinglass, om hun dranken te filteren. De proteïne uit de blazen scheidt gist en andere ongewenste substanties van het brouwsel.

Daar stapt bierbrouwer Guinness nu vanaf. Hij kondigde aan geen Isinglass meer te gebruiken in het filtratieproces voor zijn biervaten. Guinness’ stoutbier zal in cafés wereldwijd nu ook geschikt zijn voor veganisten om te drinken.

Veganisten drinken wel beter het donkere drankje enkel van het vat. Guinness-bier in fles of blik zal nog niet visvrij gefilterd worden. Volgens de website van de firma blijft Guinness werken om het gebruik van Isinglass tijdens het productieproces te elimineren. “De distributie van flessen en blikjes zonder Isinglass zal vanaf eind 2017 gebeuren, ons advies aan veganisten is om onze producten alleen van het vat te drinken.”