STUFF.:"Deze plaat is slechts een tussenstop"

Foto A. Popelier

Twee jaar geleden zorgde de combinatie van aanstekelijke, ongrijpbare instrumentale muziek met een houtskooltekeninghoes voor een geslaagde entree. Op het net verschenen ‘Old Dreams New Planets’ gooit STUFF. de grenzen nog meer open.

Qua kleurenpalet contrasteert de iconische hoes van Rinus Van de Velde fel met het werk van de Frans-Marokkaanse kunstenares Yto Barrada. De hoes symboliseert mooi het groeiproces van Lander Gyselinck (drums), Joris Caluwaerts (toetsen), Dries Laheye (bas), Mixmonster Menno (turntables) en onze gesprekspartner Andrew Claes (Ewi/sax, foto midden).

“Menno ontdekte het werk in het Leuvense Museum M. en was er meteen door gefascineerd. Het toont verschillende geologische lagen maar dan wat naïef voorgesteld.”

De felle kleuren refereren mooi naar de nieuwe composities.

“De songs voor ons debuut werden geboren uit lange jamsessies, voor deze plaat hebben we eerst heel wat nummers uitgeprobeerd tijdens de ‘Hybrid Love’-concerten. We speelden voor een zittend publiek en dat vraagt een andere focus. We hebben toen veel geëxperimenteerd met analoog versus digitaal, allerlei kleuren voor de instrumenten, minder voor de hand liggende grooves en ga zo maar even door. Het palet werd feller.”

“Een album uitbrengen is voor ons een heerlijk strafkamp”

Een zittend publiek vraagt om een verhaal want het luistert beter. De spanningsboog is hier dan ook veel sterker uitgewerkt. Het is een album dat zowel op de dansvloer als in de huiskamer overeind blijft.

“Dat is een mooi compliment want je evolueert nu eenmaal als band. Ook hier is alles zeer organisch gegroeid. Door al die repetities en bijbehorende concerten raak je beter op elkaar ingespeeld. We weten van elkaar wat we waard zijn als muzikant. Nu was het vooral de bedoeling om de STUFF.-ervaring van op een podium productioneel naar een album toe te vertalen. Een album dat zowel live, thuis, in de auto als in de tuin kan gesmaakt worden. Het was makkelijker na twee jaar om oplossingen te vinden voor problemen waar we voorheen onze tanden op stukbeten. ‘Old Dreams New Planets’ klinkt minder fragmentarisch dan ons debuut. Voor de ‘Hybrid Love’-concerten zijn we eerder vanuit compositorische hoek vertrokken en dat verklaart de sterkere samenhang op deze plaat.”

Ik kan me voorstellen dat de songs live al meteen een andere invulling zullen krijgen. Eigenlijk is een plaat uitbrengen een soort straf voor jullie.

(lachend) “Maar dan wel een heerlijk strafkamp. Het klopt. Niets is twee keer hetzelfde bij STUFF. Alles is voortdurend in evolutie met een constante groei. Zo blijft onze muziek springlevend en hollen we nooit achter de feiten – of de noten – aan. Deze plaat is een tussenstop want in onze hoofden zijn we al enkele stations verder.”

Dirk Fryns

STUFF. speelt op 12/05 in Desingel in Antwerpen.