Wetenschappelijk bewezen: bier verzacht pijn

Bier verzacht pijn
Foto Pixabay

Een Brits onderzoek heeft bewezen wat wel al langer vermoeden. Met een frisse pint drink je niet enkel hartzeer weg, het verzacht ook fysieke pijn. 

De wetenschappers van de universiteit van Greenwich trokken de conclusie op basis van 18 studies met 404 proefpersonen. Bij een alcoholgehalte van ongeveer 0,8 promille in het bloed ervaarden de proefpersonen minder pijn. Door het gerstenat werd de pijn met maar liefst een kwart verzicht, wat meer is dan wanneer je een pijnstiller zou nemen.

Het is nog niet helemaal duidelijk of alcohol enkel de waarneming van pijn in de hersenen vermindert. Wat ook een mogelijkheid is, is dat je de pijn wel voelt, maar door de lichte roes heb je er gewoon minder last van.

Alcoholmisbruik

Deze bevindingen kunnen volgens de onderzoekers alcoholmisbruik bij mensen met chronische pijn verklaren. Ze benadrukken wel dat deze studie niet betekent dat alcohol de beste oplossing is. “Alcohol is absoluut niet de beste oplossing is voor pijn. Te veel drinken gaat alleen maar meer problemen opleveren op lange termijn”, klinkt het. “Een doktersbezoek is altijd aangeraden.”