Voeren krijgt snellere medische hulpverlening dankzij “first responders team”

De medische hulpverlening in Voeren zal voortaan sneller verlopen, omdat de gemeente als eerste in België beschikt over een “first responders team”. Twee brandweermannen van de brandweerpost in Voeren zullen door de 100-hulpcentrale ter plekke gestuurd worden naast de reguliere inzet van de klassieke ziekenwagen en mugteam. “Wetende dat in de meeste gevallen elke seconde van belang is en zeker bij levensbedreigende aandoeningen of ongevallen, bleef de medische hulpverlening in Voeren ondermaats”, zei burgemeester Huub Broers maandag bij de voorstelling. In Voeren blijven de aanrijtijden van ziekenwagen en mug aanzienlijk. Vroeger moest bij een brand al een beroep worden gedaan op omliggende Waalse gemeenten, maar dat is intussen verholpen door een voorpost van de brandweer in Voeren, die deel uitmaakt van de brandweerzone Oost-Limburg.
“De medische hulpverlening kan echter nog veel beter, want die is volledig afhankelijk van de beschikbaarheid van ziekenwagens uit de omliggende regio. Zo is het mogelijk dat de dienst 100 een ziekenwagen uit Tongeren of Bilzen naar Voeren stuurt. Aanrijtijden van meer dan een half uur vormen dan ook geen uitzondering. Daarom hebben Voeren, de brandweerzone Oost-Limburg en de federale overheidsdienst Volksgezondheid de handen in elkaar geslagen voor de oprichting van het ‘first responders team'”, klonk het maandag.
Brandweermannen met een opleiding als ambulancier of verpleegkundige rukken in een brandweerauto met automatische defibrillator en andere medisch materiaal meteen uit. Zij kunnen het slachtoffer de eerste zorgen toedienen tot de ziekenwagen en het mugteam arriveren. De brandweermannen krijgen onder meer extra opleiding inzake reanimatie. De overgrote meerderheid van de brandweermannen in Voeren zijn bovendien tweetalig.
Het “first responders team” is een proefproject dat na zes maanden geëvalueerd wordt. Bij een positieve evaluatie krijgt het mogelijk navolging in andere gebieden.

bron: Belga