Hasselt wint na beklijvende finale zijn eerste Beker van België futsal

Hasselt wint na beklijvende finale zijn eerste Beker van België futsal

Gelko Hasselt heeft maandag in Gent zijn allereerste Beker van België futsal gewonnen. In de finale in het aardig volgelopen Tolhuis klopten de Limburgers titelverdediger Halle-Gooik na verlengingen met 5-4 (rust: 2-1, reguliere speeltijd: 3-3). Halle-Gooik stond voor de derde opeenvolgende keer in de bekerfinale en startte ook als favoriet aan de wedstrijd, Hasselt was toe aan zijn eerste bekerfinale. De bekerhouder begon het sterkst en klom verdiend op voorsprong. Valentin Dujacquier (5.) liet de doelman van Hasselt kansloos met een harde vlam in de winkelhaak. Gabriel D’Angelo, voor aanvang van de bekerfinale gelauwerd als speler van het jaar, liet een minuut later na de score te verdubbelen.
Onder impuls van een luidrichtig Limburgs publiek herstelde Hasselt het evenwicht. Met een volley hing Gonzalo Galan (12.) de bordjes gelijk. Hasselt nam de partij nadien volledig in handen en kwam in de slotfase van de eerste helft op voorsprong. Marco Zaramello, nochtans verkozen tot doelman van het jaar, loste het leer, Manuel Jarque (18.) profiteerde en legde de 2-1 ruststand vast.
Na de pauze gingen de Limburgers nog even door op het goede elan. Jarque besloot na een knap uitgespeelde counter op de paal. Halle-Gooik knokte zich in een aangename tweede helft terug in de wedstrijd. Fernando Leitao (31.) scoorde na een verre uitworp van doelman Zaramello de gelijkmaker: 2-2. Het entousiasme van de titelverdediger werd echter meteen gestuit. Aanvoerder Rafael Texeira kreeg rood, waarna Hasselt tijdens het nummerieke overtal een penalty forceerde. Jarque (34.) schoot de 3-2 staalhard binnen. Bij de eerstvolgende aanval hing Leitao (34.) de bordjes evenwel opnieuw in evenwicht. Ondanks aandringen van Halle-Gooik werd er niet meer gescoord in de reguliere speeltijd, verlengingen moesten soelaas brengen.
Daarin bepaalde Halle-Gooik het tempo, maar kreeg Hasselt in de slotminuut van de eerste verlenging twee strafschoppen, waarvan vooral de eerste op veel ongeloof stuitte bij de titelverdediger. Marque benutte ze allebei: 5-3. Halle-Gooik zette in de tweede verlenging met een vliegende doelman alle zeilen bij. Thiago Bossini (40.+8) lukte zo nog de aansluitingstreffer, maar de eerste bekerzege in de clubgeschiedenis van Hasselt kwam niet meer in gevaar.
Hasselt stond voor het eerst in de finale. Vorig jaar klopte Halle-Gooik Antwerpen met 9-4, een jaar eerder wonnen de Vlaams-Brabanders met 1-4 van Real Noorderwijk. Het ter ziele gegane Action 21 Charleroi is met vijf bekeroverwinningen de recordhouder.
Eerder op de namiddag had Antwerpen de Beker van België voor spelers tot 21 jaar gewonnen. De Antwerpse beloften klopten Morlanwelz met 1-3.

bron: Belga