FN-stichter Jean-Marie Le Pen verdedigt nationalisme

FN-stichter Jean-Marie Le Pen verdedigt nationalisme

Jean-Marie Le Pen, de stichter van het Front National, heeft enkele dagen voor de beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen het nationalisme verdedigd. “Het nationalisme is de liefde voor het vaderland”, zei de 88-jarige vader van presidentskandidate Marine Le Pen maandag voor het monument van de Franse nationale heldin Jeanne d’Arc in Parijs. Hij legde er net zoals de vorige jaren een krans neer. Jean-Marie Le Pen is uit de partij gezet, maar is volgens een gerechtelijk besluit nog steeds erevoorzitter van het FN. Marine Le Pen was bij zijn optreden voor enkele honderden aanhangers niet aanwezig. Zij vertegenwoordigt een programma dat voorstander is van de marktbeschermng van Frankrijk en protectionisme. Ze wil de Fransen over het EU-lidmaatschappij laten stemmen in een referendum.

De centristische kandidaat Emmanuel Macron herdacht aan de Pont du Carrousel, een brug over de Seine in Parijs, de jonge Marokkaan Brahim Bouarram, die in 1995 werd vermoord door lieden van extreem-rechts gedachtegoed.

Macron en Marine Le Pen staan zondag in het slotduel van de verkiezingen tegenover elkaar. Volgens de peilingen zou Macron winnen.

bron: Belga