Koffie verkleint kans op prostaatkanker

Koffie verkleint de kans op prostaatkanker
Foto Pexels

Goed nieuws voor mannelijke koffiedrinkers. Als ze elke dag een espresso of drie achteroverslaan, lopen ze een kleiner risico op prostaatkanker. Dat blijkt uit een omvangrijke Italiaanse studie.

Voor het onderzoek deden wetenschappers van het Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed I.R.C.C.S. beroep op 7.000 mannen die ouder waren dan 50 jaar. Vier jaar lang werden de proefpersonen goed in het oog gehouden. Zo werden al hun koffieconsumpties geanalyseerd en vergeleken met het aantal gevallen van prostaatkanker dat tijdens die periode ontstond.

Wat blijkt? Vooral mannen die meer dan drie koppen koffie per dag drinken, kunnen profiteren van een positief effect. Ze zien hun kans op de ziekte met 53% verminderen in vergelijking met mannen die maximaal twee koppen drinken.

Cafeïne

De wetenschappers besloten dit opvallende effect verder te bestuderen. In een laboratorium gingen ze na wat de invloed was van koffie-extracten op prostaatkankercellen. Daarbij keken ze zowel naar cafïnehoudende- als cafeïnevrije koffie. De onderzoekers ontdekten dat alleen extracten mét cafeïne de groei en verspreiding van kankercellen tegenhielden.