Gezocht: vrouwen op de Faeröer eilanden

Foto Pixabay

De Faeröer, een eilandengroep in de noordelijke Atlantische Oceaan,  kampt met een tekort aan vrouwen. Daarom zoeken mannen Aziatische vrouwen die naar daar willen verhuizen.

Het zijn vooral vrouwen uit Thailand en de Filipijnen die de helse ommekeer maken van een tropisch land naar het winderige en koude archipel Faeröer. Op de eilandengroep, gelegen tussen Noorwegen en IJsland, duurt de winter maar liefst zes maanden. Het is dan ook een cultuurshock voor de vrouwen die de stap zetten.

Zo volgde de Thailandse Athaya Slaetalid haar man, Jan. Die had ze ontmoet toen hij op business trip was in Thailand, maar de meesten hebben hun man online leren kennen. “Mensen zeiden dat ik naar buiten moest komen omdat de zon scheen. Maar ik wou alleen dat ze mij met rust lieten, ik had het verschrikkelijk koud”, vertelt Athaya tegen de BBC.

Genderachterstand

Momenteel leven er meer dan 300 Thailandse en Filipijnse vrouwen op de Faeröer eilanden. Op een totale bevolking van 50.000 mensen is dat redelijk wat. Zo vormen zij de grootste etnische minderheid op de achttien eilanden.

De oorzaak voor het vrouwentekort is een samenloop van verschillende omstandigheden. Het bevolkingsaantal is sterk gedaald omdat veel jongeren het archipel verlaten om een opleiding te volgen in het buitenland. Zij keren meestal ook niet meer terug. Vrouwen zijn de laatste jaren ook massaal naar het buitenland getrokken. Volgens premier Axel Johannesen heeft dit als gevolg dat de eilandengroep nu kampt met een genderachterstand en zijn er zo’n 2.000 vrouwen minder dan mannen.