Trump zet zijn muur even in de koelkast

Donald Trump
AFP PHOTO / JIM WATSON

De Democraten en de Republikeinen hebben een akkoord bereikt over een belangrijke financieringswet. Er is geen geld voorzien voor Trumps muur op de Mexicaanse grens.

Onderhandelaars van beide partijen probeerden al weken tot een akkoord te komen over de financieringswet ter waarde van een biljoen dollar. Als dat niet zou lukken, dreigde een ‘government shutdown’. In dat geval is er niet voldoende geld meer om de overheid op volle toeren te laten draaien en moeten verschillende overheidsinstellingen tijdelijk de deuren sluiten. Dat zou zeker voor de Republikeinen een enorm afgang zijn.

In het akkoord zouden extra middelen zijn opgenomen voor defensie, de beveiliging van de grenzen en de gezondheidszorg. Het voorziet geen geld voor de muur aan de Mexicaanse grens, het stokpaardje van president Donald Trump. De deal zal waarschijnlijk in de loop van deze week goedgekeurd worden in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Democratisch leider in de Senaat Chuck Schumer zei dat het akkoord, dat de financiering van de overheid verzekert tot eind september, «de dreiging wegneemt van een ’shutdown’ van de overheid». «De wet verzekert dat het geld van de belastingbetaler niet gebruikt wordt om een onnuttige grensmuur te bouwen, sluit gifpillen uit (‘poison pill riders’, amendementen door tegenstanders die net dienen om een wet onbruikbaar te maken, red.) en verhoogt de investeringen in programma’s waarop de middenklasse steunt, zoals medisch onderzoek, onderwijs en infrastructuur», zei Schumer volgens Politico.

Trump hoopte aanvankelijk dat hij in het budget geld kon laten opnemen voor zijn muur, maar liet vorige week weten te overwegen om een wet goed te keuren zonder geld voor het project. Daarnaast is de administratie van Trump ermee akkoord gegaan om een belangrijk onderdeel van Obamacare te blijven financieren, hoewel de Republikeinen het ziekteverzekeringssysteem van Trumps voorganger willen vervangen