"Speekselanalyse moet druggebruik in het verkeer terugdringen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Touring wil dat er snel werk wordt gemaakt van de invoering van speekselanalyses om autobestuurders te testen op het gebruik van drugs. De mobiliteitsorganisatie vreest dat momenteel nog te veel bestuurders de dans ontspringen omdat de huidige procedure met bloedtests te omslachtig is. "Momenteel kan er ter plaatse wel een speekseltest worden uitgevoerd, maar die is niet doorslaggevend voor de opstelling van een pv. Dat kan pas na een bloedanalyse, maar dat is heel omslachtig", zo legt Danny Smagghe, woordvoerder van Touring uit. Bij een bloedanalyse moet namelijk een arts ter plaatse komen. "Dat vergt dus veel tijd, waardoor het aantal tests dat kan worden uitgevoerd beperkt is", zegt Smagghe.

Touring wil de bloedanalyse daarom vervangen door een sluitende speekselanalyse. "Dat kan in principe snel worden ingevoerd. Het is een kwestie van een aanbesteding uitschrijven, maar daar is wel een kaderwet voor nodig", klinkt het.

"Het gebruik van drugs in het verkeer is een probleem dat, in tegenstelling tot alcohol, blijft toenemen. Het doet zich ook vooral voor bij jongeren", besluit Smagghe.

Volgens cijfers van de federale politie is het aantal drugsinbreuken in het verkeer op vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. In 2010 ging het nog om 2.264 inbreuken, maar in 2015 - het meest recente jaar met volledige cijfers - waren dat er al 5.852.

bron: Belga