Eerste arrestaties na bestorming Macedonisch parlement

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Macedonië zijn vandaag zes mensen gearresteerd in verband met de bestorming van het parlement in Skopje, zo hebben plaatselijke media gemeld. Aanhangers van de vroegere premier Nikola Gruevski en zijn nationalistische partij VMRO bestormden donderdagavond het parlement en vielen er leden aan van de Sociaal Democratische SDSM en hun etnisch-Albanese bondgenoten. Er raakten 109 mensen gewond, onder wie drie parlementsleden. Bedoeling van de bestorming was te verhinderen dat de SDSM een nieuwe regering met etnisch-Albanese partijen zou gaan vormen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat in totaal vijftien mensen worden opgespoord die gelden als de aanstokers. Het ministerie beschuldigde de politie ervan op aansturing van de VMRO te hebben gehandeld en te traag te zijn tussengekomen.

De leiders van de actie waren gemaskerde en deels gewapende individuen. Dit voedde speculatie dat het om leden van de inlichtingendienst ging. Volgens televisiezender Alsat M is één van de zes eerste arrestanten een hooggeplaatste medewerker van de geheime dienst.

bron: Belga