Tom Boonen wint zijn eigen afscheidskoers 'Tom says Thanks'

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tom Boonen heeft zaterdag op en rond het Zilvermeer van Mol zoals verwacht 'Tom says Thanks' gewonnen, zijn eigen afscheidskoers. De 36-jarige Boonen zette tijdens de voorlaatste ronde een uitval op, wereldkampioen Peter Sagan werd tweede en Marcel Kittel derde. Belgisch kampioen Philippe Gilbert eigende zich de vierde plaats toe, Filippo Pozzato vervolledigde de top vijf.

Het was André Boonen, vader van, die de wedstrijd op gang floot. Boonen nam plaats op de eerste rij en maakte in die positie, geflankeerd door onder andere Pozatto en wereldkampioen Sagan, de eerste ronde vol. Bert De Backer gooide een eerste bommetje en kreeg Jürgen Roelandts, Kenny Dehaes en Petr Vakoc mee in zijn wiel. Ook Pieter Serry repte zich naar de kopgroep maar Peter Sagan bracht de hele meute weer bij elkaar.

Het sein dan voor Tom Boonen himself om te gaan aanvallen met Gilbert in zijn spoor maar ook deze vlucht was geen lang leven beschoren. Op 12 ronden van het einde versnelde Boonen opnieuw. Nu ging Maarten Wynants mee maar ook die vlucht was geen lang leven beschoren. Met nog zes ronden te rijden muisde Gilbert er vanonder. Sagan repte zich in een mum van tijd naar de Belgische kampioen. Kittel overbrugde de kloof net als Boonen en Pozzato. Deze vijf kleurden ook de finale want vanuit de grote groep kwam er geen georganiseerde tegenreactie meer. In de voorlaatste ronde zette Tom Boonen alles op alles en wachtte de sprint niet af. Hij rondde zijn solo met succes af.

Eerder op de dag streden enkele ex-profs met elkaar. In die wedstrijd haalde Johan Museeuw het na een millimetersprint van de Duitser Erik Zabel. De Italiaan Alessandro Ballan werd derde voor Kevin Hulsmans na een sprint met vier. Ludo Dierckxsens won de sprint van het peloton.

bron: Belga