Polisario trekt zich terug uit betwist gebied in Westelijke Sahara

Polisario trekt zich terug uit betwist gebied in Westelijke Sahara
Polisario trekt zich terug uit betwist gebied in Westelijke Sahara

Polisario, de onafhankelijkheidsbeweging in de Westelijke Sahara, heeft zich teruggetrokken uit een betwist gebied in de regio. Dat hebben de Verenidge Naties vrijdag aangekondigd. Dat opent de weg naar de lancering van nieuwe onderhandelingen om een oplossing te vinden voor het conflict in de Westelijke Sahara, dat al tientallen jaren aan de gang is. “We zijn tevreden met de terugtrekking van alle elementen van Polisario uit de zone van Guerguerat”, in de buurt van de Mauretaanse grens, na het vertrek van de Marokkaanse troepen in februari op vraag van de VN, aldus Stéphane Dujarric, de woordvoerder van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres in een persbericht. “Deze actie zorgt voor betere vooruitzichten voor een (gunstig) klimaat om het onderhandelingsproces opnieuw te lanceren, met een nieuwe dynamiek en een nieuwe geestesgesteldheid.”
De VN-Veiligheidsraad heeft net vrijdag unaniem een resolutie goedgekeurd rond de herneming van de vredesonderhandelingen in de Westelijke Sahara, en voor de verlenging van de missie van MINURSO, de VN-missie in de regio, tot april 2018.
De Westelijke Sahara, een vroegere Spaanse kolonie, wordt al sinds 1975 gecontroleerd door Marokko. Polisario ijvert sindsdien voor een onafhankelijkheidsreferendum, en wordt daarbij gesteund door Algerije. Rabat wil autonomie voor het woestijngebied echter alleen aanvaarden onder Marokkaanse soevereiniteit.
Sinds 1991 is een staakt-het-vuren van kracht in het gebied. Dat wordt gecontroleerd en afgedwongen door 250 VN-blauwhelmen.

Bron: Belga