EU-top - Europa dringt aan op snel Brexit-akkoord over rechten burgers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Europees president Donald Tusk hoopt dat de onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie snel een akkoord opleveren over het behoud van de rechten van Europese burgers in Groot-Brittannië. "We hebben een ernstige Britse reactie nodig. Zodra de Britten echte garanties geven voor onze burgers, kan er snel een oplossing komen", zei Tusk na afloop van een Europese top waar de 27 overige lidstaten hun onderhandelingsstrategie hebben vastgelegd. De Brexit heeft een enorme impact op de 3,2 miljoen Europese burgers in Groot-Brittannië en de 1,2 miljoen Britten die op het vasteland wonen. Wat met hun verblijfs- en arbeidsvergunningen? Hun toegang tot uitkeringen? Zowel de Europese leiders als de Britse premier Theresa May hebben al aangegeven dat ze de vrijwaring van de rechten van die burgers als een prioriteit in de onderhandelingen aanzien, maar een sinecure wordt het niet.

"Ik heb de indruk dat sommige van onze Britse vrienden de technische moeilijkheden waarmee we geconfronteerd gaan worden wat onderschatten", zo blikte Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vooruit op de onderhandelingen. Alleen al de kwestie van de rechten van burgers is volgens Juncker een technisch kluwen dat heel wat tijd gaat vergen. "We hebben niettemin een tekst klaar die onmiddellijk goedgekeurd kan worden als onze Britse vrienden dit willen ondertekenen. Maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren."

Het behoud van de rechten van Europese burgers in Groot-Brittannië na de Brexit in 2019 is één van de belangrijkste criteria die de Europese leiders zullen toetsen vooraleer ze groen licht geven voor gesprekken over een handelsakkoord met Londen. Die toetsing gebeurt ten vroegste in het najaar. Alle lidstaten moeten akkoord gaan vooraleer de handelsonderhandelingen opgestart worden.

Andere belangrijke toetsstenen zijn de afwikkeling van de Britse financiële verplichtingen ten aanzien van de Europese Unie en de Ierse grenskwestie. Ierland liet overigens in de notulen optekenen dat Noord-Ierland bij een eventuele Ierse hereniging automatisch lid zou worden van de Europese Unie. Dat vloeit voort uit het Goede Vrijdagakkoord dat bijna twintig jaar geleden een einde maakte aan het conflict in Noord-Ierland.

bron: Belga