Afbakening hele havengebied op de helling

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het afbakeningsplan voor de Antwerpse haven wordt mogelijk helemaal geschrapt. Dat is het gevolg van een advies van de auditeur bij de Raad van State, schrijven Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen zaterdag. De gevolgen kunnen verregaand zijn, onder andere voor de creatie van natuurgebieden in en rond het havengebied. Auditeur Wouter De Cock maakte vrijdagochtend duidelijk hoe zijn advies aan de Raad van State moet worden gelezen: niet langer alleen het gebied rond het Scheldedorpje Doel moet als onderdeel van het Afbakenings-GRUP worden vernietigd. Het ruimtelijk afbakeningsplan van 2013 én de "reparatieversie" van 2014 zijn namelijk "onlosmakelijk" met elkaar verbonden, wat betekent dat heel het "ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening zeehavengebied Antwerpen" naar de prullenmand wordt verwezen.

De auditeur geeft slechts advies, maar in de praktijk volgt de Raad van State in 90 procent van de gevallen de auditeur. Indien het advies gevolgd wordt, zijn de gevolgen groot.

"De hele afbakening moet dan worden herbekeken, te beginnen met een nieuwe milieu-effectenrapportage. In principe zijn de huidige aangelegde natuurgebieden zoals kreken en schorren, die de facto dus in landbouwgebied liggen, dan in strijd met de landbouwbestemming. Landbouwers die ten onrechte onteigend werden, zouden hierop kunnen steunen.", zegt Igor Roegiers, advocaat van Doel 2020. Volgens hem komt mogelijk ook de basis voor het overleg rond alternatieven voor het ­Saeftinghedok in de verdrukking.

Het Vlaams Gewest en het Havenbedrijf wilden vrijdag niet reageren. "Laat ons het uiteindelijke arrest afwachten", klonk het

bron: Belga