Daarom nestelt je kat zich graag in kleine ruimtes

kat in pot
Foto Pixabay

Je vindt poezen vaak terug op de meest onvoorspelbare en soms claustrofobische plaatsen. Van dozen tot bloempotten en zelfs in hoekje onder de bank. Maar waarom doen ze dat?

Katten gaan vaak op deze plaatsten zitten omdat ze veilig lijken. Wanneer de dieren zich in kleine ruimtes wurmen, kunnen ze zich ontspannen en beter een oogje in het zeil houden, omdat er minder punten zijn vanwaar een aanvaller kan opduiken.

De beestjes zijn wel niet kieskeurig. Wat ze het liefst willen, is de bescherming van grenzen, ongeacht welke vorm die aannemen. “In plaats van blootgesteld te worden aan het mogelijke gevaar van open ruimtes bevinden katten zich liever in kleinere, duidelijke afgebakende gebieden”, schrijft dierenarts Nicholas Dodman in de Washington Post.

#CatSquare

Dat voor een kat zo’n veilige plaats niet meteen een doos of bloempot hoeft te zijn kan je makkelijk eens testen met de CatSquare challenge, een fenomeen op sociale media. Wat je daarvoor moet doen, is vrij simpel. Maak met gekleurde plakband een vierkant op de vloer en je kat zal er zeker in gaan zitten.

De test is niet foolproof. Sommige baasjes vrezen dat hun huisdier misschien wel eens defect zou kunnen zijn.