Hoe richt je je keuken ergonomisch in?

ergonomisch koken

Groenten snijden, afwassen, kasten vullen en leegmaken, … In de keuken belasten we onze rug te vaak. Daarom is het belangrijk om je keuken zo ergonomisch mogelijk in te richten. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Om te voorkomen dat je voortdurend heen-en-weer moet lopen met zwaar keukengerei deel je de keuken op in verschillende zones. De opbergruimte met eten bevindt zich in de buurt van de koelkast, het servies staat netjes geordend, de vuilbak heeft zijn vaste plaats onder de spoelbak en potten en pannen bewaar je bij het fornuis.

Hoekkasten

In de keuken moet je je vaak bukken om aan al je keukengerei te kunnen. Om niet naar het achterste van de kast te reiken, laat je in je hoekkast een draaiplateau installeren. Zo komen je pannen of schotels naar je toe zonder dat je je in bochten moet wringen.

De goede hoogte

Bukken kan je klachten bezorgen. Leg het keukengerei dat je vaak gebruikt in de bovenste laden onder het aanrecht of zoveel mogelijk in kasten op ooghoogte. Heb je te weinig ruimte? Voorzie dan hoge kasten. Op je tippen staan is altijd beter dan bukken.

ergonomisch koken

Groenten snijden of taarten bakken doe je best niet met een gebogen rug. Een ergonomisch werkblad moet daarom hoog genoeg zijn. De ideale afstand tussen je elleboog en het werkblad bedraagt 10 à 15 centimeter. Dat wil zeggen dat je werkblad best 90 cm hoog is als je kleiner bent dan 1m70 en 95 cm hoog is als je groter bent dan 1m70.

De ideale hoogte van je oven en je microgolfoven ligt tussen 100 en 140 cm. De keukentoestellen van Siemens kan je flexibel plaatsen en zijn eenvoudig in gebruik.

Siemens