Terreurverdachten die banden hadden met Anis Amri al in januari opgepakt

door
Belga
Leestijd 1 min.

De bekendgemaakte arrestaties van vermoedelijk leden van een salafistische terreurgroep uit Berlijn, dateren al van januari. Dat heeft de Italiaanse politie tijdens een persconferentie verduidelijkt. De arrestaties werden nu pas bekendgemaakt om het onderzoek niet in het gedrang te brengen. De twee verdachten werden op 4 december al een eerste keer opgepakt in de Italiaanse havenstad Ancona. Nu wordt aangenomen dat ze toen op weg waren naar Syrië, waar ze zich als strijder wilden laten rekruteren, zo zegt de Italiaanse politie.

Eén dag later werd een van de twee verdachten, een 22-jarige Marokkaanse man, door Italië het land uitgezet. Daarna heeft hij zich naar alle waarschijnlijkheid naar Duitsland begeven.

De andere verdachte, een 27-jarige Congolees, werd naar een opvangcentrum gebracht. Daar werd hij op 2 januari gearresteerd nadat de politie weet had gekregen van zijn terroristische plannen.

Een parallel Duits onderzoek leidde op 31 januari tot slot tot een nieuwe arrestatie van de 22-jarige Marokkaan. Samen met hem werden nog negen andere mensen opgepakt die ervan verdacht worden deel te hebben uitgemaakt van een terreurcel. Het onderzoek leidde ook tot de sluiting van een moskee die ook bezocht werd door Anis Amri, de man die op 19 december twaalf mensen ombracht bij een aanval op de kerstmarkt van Berlijn.

Bron: Belga