Stabiliteitsprogramma - Magnette bevestigt piste om meerjarenbegroting zonder akkoord door te sturen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Volgens Waals minister-president Paul Magnette is het begrotingsdocument voor de Europese Commissie in kader van het stabiliteitsprogramma 2017-2020 nog niet klaar. Op de RTBF-radio sprak hij van "nog onduidelijkheden" en herhaalde hij de piste om - zoals elk jaar - gewoon de begrotingsplannen van de verschillende regeringen te bundelen en zo over te maken. Onenigheid binnen het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen zorgde woensdag voor deining. Vlaanderen, Wallonië en Brussel willen elk bepaalde investeringen buiten de berekening van hun begrotingstekort houden, maar daardoor zou de NV België geen jaarlijkse structurele verbetering kunnen voorleggen van 0,6 procent van het bbp, zoals de Europese Commissie vraagt.

Niemand lijkt nog te willen bewegen, dus alles wijst er op dat België een stabiliteitsprogramma zal indienen zonder akkoord. Voor Magnette is dat alvast geen probleem. Hij snapt de federale demarche van woensdag naar eigen zeggen "eerlijk waar niet". "Sinds 2009 bundelen we elk jaar de begrotingen van de verschillende entiteiten in een grote tabel, die we dan naar Europa sturen. Dat is nog nooit een probleem geweest", aldus de PS'er.

Volgens Magnette "moet het mogelijk zijn" om op die manier tegen dinsdag een volwaardig document bij de Europese Commissie te krijgen. Hij herhaalde alvast dat Wallonië "geen austeriteitsbeleid voert of zal voeren".

Bron: Belga