Elf doden door "vreemde ziekte" in Liberia

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het West-Afrikaanse land Liberia zijn elf mensen gestorven aan een onbekende ziekte, zo zei een gezondheidsfunctionaris vrijdag. De met de "vreemde" ziekte besmette personen vertoonden symptomen als ernstige buikpijn, braken, diarree, koorts en hoofdpijn. De gezondheidsautoriteiten werden op 25 april verwittigd van de onbekende ziekte, toen verschillende mensen stierven in het zuidoosten van het land, in de regio Sinoe. Dokters vermoeden dat de ziekte via lichamelijk contact wordt overgedragen.

Volgens Francis Kateh, de belangrijkse gezondheidsfunctionaris in Liberia, blijktuit eerste tests dat het niet om ebola gaat. Liberia, Guinee en Sierra Leone waren het hardst getroffen door de ebolauitbraak, die aan meer dan 11.000 mensen het leven heeft gekost tussen december 2013 en midden 2016.

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben bloedstalen gekregen voor analyse, aldus nog Kateh.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ploegen ter plaatse gestuurd om de gezondheidswerkers daar te helpen, door technische en logistieke steun te bieden. Ze onderzoeken berichten die de ziekte in verband brengen met de aanwezigheid op de begrafenis van een religieuze leider in Sinoe. "De onderzoeksteams zullen trachten te achterhalen of dit in verband kan zijn met de consumptie van hetzelfde eten en drinken", klinkt het.

Bron: Belga