Geen referendum over Gents circulatieplan

Geen referendum voor Gents circulatieplan
Belga / P. Francois

In Gent komt er geen referendum over het circulatieplan. Tegenstanders hadden te weinig geldige handtekeningen verzameld. Oppositiepartij N-VA legt zich niet neer bij die beslissing.

Het beruchte circulatieplan in Gent heeft de afgelopen maanden verschillende reacties losgeweekt. Voorstanders hooten dat het nieuwe plan de luchtkwaliteit in de stad zal verbeteren, terwijl tegenstanders waarschuwden voor meer files en verkeerschaos.

De laatste negen maanden was die laatste groep dan ook bezig met het verzamelen van handtekeningen om een referendum af te dwingen. Met name IntlliGent Mobiel, een groepering van handelaars en vrije beroepen, hield zich hiermee bezig. Op 24 maart dienden ze samen met N-VA een stapel van 29.875 handtekeningen in.

Geldige handtekeningen

In totaal waren er 25.703 geldige handtekeningen nodig om een volksraadpleging te organiseren, of 10% van het inwonersaantal op 1 januari 2016. In eerste instantie leek het dus alsof ze die drempel ruimschoots overschreden hadden. Maar na een uitgebreide controle blijkt dat er een pak minder geldige handtekeningen verzameld zijn: slechts 25.030. “Dat zijn er dus exact 673 te weinig”, bevestigt de Gentse schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open Vld).

Volgens Bracke zijn er heel wat Gentenaars die meerdere keren een krabbel hebben ingediend. Ook tekenden er heel wat mensen die niet gedomicileerd zijn in de hoofdstad van Oost-Vlaanderen, gebruikten ze een fictieve naam of waren ze jonger dan 16 jaar. “De jongste ondertekenaar was amper drie jaar oud”, aldus de schepen.

“Dit getuigt van weinig respect”

Elke Sleurs
Belga / E. Lalmand

Of er nu zeker geen referendum komt, is nog niet helemaal zeker. Het is niet zeker dat hiermee definitief het doek valt over het referendum. IntelliGent Mobiel kan immers nog in beroep gaan bij de provincie of een hertelling vragen. N-VA heeft in ieder geval al laten weten dat ze stappen zullen ondernemen tegen de uitslag van de telling.

“Wij weten dat we het nodige aantal handtekeningen hebben”, reageert fractieleider Elke Sleurs. “Dat het stadsbestuur meer dan 1 op 6 handtekeningen als ongeldig beschouwt, is hallucinant. Dat getuigt van weinig respect. Wanneer het er op aankomt, is inspraak van de burger voor dit stadsbestuur, Groen incluis, blijkbaar slechts een façade.”

De oppositiepartij zal de afgekeurde handtekeningen eerst onderzoeken. Indien nodig wil de naar de gouverneur of de rechtbank stappen.