Zweden treedt harder op tegen mensen zonder papieren

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zweden heeft donderdag aangekondigd dat het strenger zal optreden tegen de tewerkstelling van mensen zonder papieren. Enkele weken geleden werd voor de aanslag met een vrachtwagen in Stockholm een buitenlander gearresteerd die illegaal in Zweden verbleef. De Oezbeek had een verblijfsvergunning aangevraagd, die in juni 2016 was afgewezen. De regering kreeg kritiek omdat ze er niet geslaagd was de man het land uit te zetten, en wil nu de schroeven aandraaien. Ze wil onverwachte politie-inspecties op de werkvloer toelaten en de boetes verdubbelen voor werkgevers die sans-papiers tewerkstellen.

Als een bedrijf tien illegalen tewerkstelt, "zal dat bijna 900.000 kronen (bijna 94.000 euro) kosten en dat laat zich voelen", benadrukte de Zweedse minister van Justitie, Morgan Johansson. Bij de identiteitscontroles mag de politie vingerafdrukken nemen als geen identiteitsbewijs kan worden voorgelegd, zo staat in het voorontwerp van wet.

De dienst Migraties schat dat rond de 33.000 mensen aan wie een verblijfsvergunning geweigerd is, tot 2019 illegaal in Zweden zullen blijven.

Bron: Belga