VS, Mexico en Canada akkoord om Nafta te heronderhandelen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Verenigde Staten, Mexico en Canada zijn ermee akkoord gegaan om het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (Nafta) te heronderhandelen. Dat meldde het Witte Huis woensdagavond, nadat president Donald Trump er eerder mee had gedreigd om de VS uit het akkoord terug te trekken. President Trump ging er tijdens "aangename en productieve" telefoongesprekken met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en de Canadese premier Justin Trudeau "mee akkoord om Nafta op dit moment niet te beëindigen", zegt het Witte Huis. De leiders beslisten daarentegen om "snel over te gaan tot de heronderhandeling van het Nafta-akkoord in het voordeel van de drie landen".

"Het is een eer om met president Peña Nieto en premier Trudeau samen te werken, en ik geloof dat het eindresultaat de drie landen sterker en beter zal maken", zegt Trump volgens de mededeling.

De krant New York Times had eerder geschreven dat Trump een decreet zou ondertekenen om het proces te starten om de VS uit het 23 jaar oude handelsakkoord te halen om zo druk te zetten op Mexico en Canada. De president kondigde al tijdens zijn campagne aan dat handelsakkoorden zoals Nafta nadelig zijn voor de VS. In januari trok hij de VS al terug uit het Trans-Pacific Verdrag (TPP).

Eerder deze week nog leek Trump een handelsoorlog te willen ontketenen met zijn belangrijkste handelspartner Canada. Zijn minister van Handel Wilbur Ross kondigde maandag een taks aan op ingevoerd Canadees hout voor de bouwsector, nadat nadat Ottawa nieuwe tarieven had ingevoerd die de Amerikaanse export van bepaalde melk ontmoedigen. Constructiehout en melk zijn echter niet opgenomen in de Nafta-bepalingen.

Woensdag kondigde Ross nog aan dat de VS een onderzoek zullen starten naar de economische impact van de import van aluminium. "Dat is een logisch gevolg van de campagnebeloften van de president", zei Ross, zo verwijzend naar Trumps belofte om strenger te zijn in handel, handelsakkoorden te heronderhandelen en jobs terug te brengen naar de VS.

bron: Belga