“Federale regering verbetert begroting met 0,6 procent, nu de anderen nog”

Federale regering verbetert begroting met 0,6 procent, nu de anderen nog

Volgens vicepremier Kris Peeters (CD&V) komt de federale regering haar belofte aan de Europese Commissie na om het begrotingssaldo structureel te verbeteren met 0,6 procent, maar blijven de andere niveaus steken op een lagere inspanning. “Zo komt België alles samen niet aan 0,6 procent. Als we onze begroting zo overmaken, krijgen we gegarandeerd problemen”, zei Peeters vandaag in De Ochtend op Radio 1. Gisteren konden de ministers van Begroting van de federale en de deelstaatregeringen het nog niet eens raken over het stabiliteitsprogramma 2017-2020 dat ons land bij de Europese Commissie moet indienen. Tijdens het Overlegcomité was gisterenochtend onenigheid ontstaan, naar verluidt omdat Vlaanderen de Oosterweelverbinding buiten de begrotingsdoelstelling wil houden zonder dat Europa daar groen licht voor gegeven heeft.

Vicepremier Peeters noemde vandaag geen namen, maar liet verstaan dat de begrotingsknoop op deelstaatniveau moet worden ontward. “Wij hebben (aan Europa) gezegd dat we de begroting voor 0,6 procent structureel gaan aanpakken. Maar alles samen komen we er niet. Als we de begroting zo overmaken, krijgen we gegarandeerd problemen”, zei hij. “Federaal zal die inspanning doen, maar als de anderen die niet doen, komen we er niet.” Als de Commissie zou oordelen dat België zijn begroting niet op de rails houdt, riskeert het opnieuw op het strafbankje terecht te komen.

Gisteren heeft federaal minister van Begroting Sophie Wilmès haar collega’s uit de gewesten een voorstel voorgelegd. Bedoeling is dat ze vandaag een antwoord verstrekken.

bron: Belga