Viktor Orban maakt opwachting in Europees Parlement voor debat over Hongarije

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Europees Parlement debatteert woensdagmiddag over de situatie in Hongarije. De Hongaarse premier Viktor Orban zelf zal er zijn opwachting maken om meer uitleg te geven bij de verschillende maatregelen die de EU tegen de borst stoten. Het belooft een pittig debat te worden. Sinds hij in 2010 opnieuw premier werd, zette Orban zich op een confrontatiekoers met de Europese Unie. De Commissie heeft dan ook een onderzoek lopen naar verschillende controversiële maatregelen die onder de 'Viktator' werden genomen.

Het heetste hangijzer is de sluiting van de gerenommeerde Central European University in Boedapest. Orban maakt er geen geheim van dat hij de Hongaars-Amerikaanse miljardair, filantroop en oprichter van de CEU George Soros liever kwijt dan rijk is. Een nieuwe wet over het hoger onderwijs lijkt dan ook bedoeld om de universiteit de deuren te doen sluiten.

In het Hongarije van Orban liggen ook de ngo's onder vuur. Een aangekondigde wet viseert die ngo's die financiële steun uit het buitenland ontvangen - onder meer van mensen als Soros. De systematische opsluiting van asielzoekers is een andere doorn in het Europese oog. De weigering van Orban om het Europese spreidingsplan voor asielzoekers uit te voeren, is nog een probleem.

De behandeling van Roma-kinderen, het economisch beleid van Orban en zijn omgang met de rechtsstaat nopen eveneens tot bezorgdheid. In 2013 al keurde het Europees Parlement een rapport goed waarin het schrijft dat in Hongarije de grondrechten in gevaar zijn.

bron: Belga