Rode Kruis schorst activiteiten in Malinese regio Kidal tijdelijk op

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (CICR) heeft tijdelijk zijn activiteiten opgeschort in de regio Kidal, in het noorden van Mali, vanwege de onveiligheid. Dat heeft de ngo dinsdag gemeld in een persbericht. De beslissing volgde na de inbraak van de delegatie van het CICR in Kidal. De tijdelijke stop "heeft geen betrekking tot de dringende activiteiten in het ziekenhuis, want een opschorting op dat niveau zou ernstige humanitaire gevolgen hebben", aldus het hoofd van de delegatie in Kidal Jean-Nicolas Marti, die verklaart dat de beslissing volgde op een inbraak in het CICR-hoofdkwartier in de regio, op zowat 1.500 ten noordoosten van de hoofdstad Bamako.

"Onbekenden braken maandag rond 04.00 uur 's ochtends binnen in de lokalen. Gezien deze onveilige situatie hebben we beslist om onze activiteiten in de regio tot nader order op te schorten", aldus de ngo. "Aangezien het om de tweede inbraak in minder dan drie maanden gaat, denken we dat het om een algemeen veiligheidsprobleem in Kidal gaat", zegt Marti nog. "Het CICR is jammer genoeg een van de weinige organisaties die nog ter plaatse is en humanitaire hulp kan bieden in de regio."

Kidal is een voormalig bolwerk van de Coordination des mouvements de l'Azawad (CMA), die voornamelijk bestaat uit Touareg-rebellen, en de Malinese autoriteiten zijn er zo goed als afwezig.

Het noorden van Mali kwam in 2012 in handen van jihadisten van aan al-Qaida gelinkte groepen. Die groepen werden vanaf januari 2013 door een internationale militaire operatie op initiatief van Frankrijk grotendeels verjaagd, een operatie die vandaag nog steeds wordt voortgezet. Toch zijn volledige zones in het land nog steeds in handen van de jihadisten.

Bron: Belga