Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel onderzoeken fusie op financieel vlak

door
Belga
Leestijd 1 min.

Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel hebben woensdag een tweede informatievergadering gehad omtrent de mogelijke fusie tussen de drie Limburgse gemeenten. Belfius analyseerde het socio-demografisch en financieel profiel van de mogelijke fusiegemeente en stelde dat voor aan de drie gemeenteraden. "De fusiegemeente werd op financieel en demografisch vlak vergeleken met de situatie met de provincie Limburg en het Vlaamse gewest", zegt burgemeester van Hamont-Achel Theo Schuurmans (CD&V). "Daarmee ziet men dat er toch verschillen zijn tussen de drie gemeenten wat de potentie betreft van onder meer de inkomsten."

Belfius vergeleek onder meer het kadastraal inkomen en de belastingen van de drie gemeenten. "Zo werd er duidelijk dat Hamont-Achel en Neerpelt de laagste belastingen hebben", aldus Schuurmans. "Maar ook dat Overpelt een groot aandeel aan industrie heeft, terwijl Neerpelt dat minder heeft. En bij andere zaken was dat dan weer omgekeerd. Zo moeten we die aspecten allemaal kunnen samenbrengen. En dat moet een inzicht geven in welke middelen de toekomstige fusiegemeente zal hebben."

Professor Ackaert (UHasselt) leidt het fusieonderzoek en zal de conclusies van Belfius mee opnemen in het fusierapport. In juni moet dat rapport klaar zijn en dan maken de drie gemeenten de beslissing of ze verder gaan met het fusieonderzoek of niet. Tegen het einde van dit jaar moet de definitieve beslissing gemaakt worden.

bron: Belga