Hongaarse premier Orban weert zich tegen Europese kritiek

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft zich woensdagmiddag in het Europees Parlement verweerd tegen de Europese kritiek dat zijn beleid de fundamentele rechten ondermijnt in zijn land. Zo ontkende Orban met klem dat de nieuwe wet op het hoger onderwijs de sluiting van de Central European University viseert. De Europese Commissie lanceerde woensdagmiddag een inbreukprocedure tegen de wet. Die zou volgens haar in strijd zijn met de vrijheid van vestiging, maar ook met het recht op academische vrijheid, het recht op onderwijs en de vrijheid van ondernemerschap. Luttele uren later beet Orban in het Europees Parlement al van zich af. Met de wet wil hij naar eigen zeggen zorgen voor "uniforme regels" voor de 28 buitenlandse universiteiten in zijn land en "een einde maken aan privileges die buitenlandse universiteiten genoten in vergelijking met Europese".

Orban ontkende dat hij het gemunt heeft op de CEU, de universiteit die werd gesticht door de Amerikaanse miljardair van Hongaarse origine George Soros. Hij verwees naar een brief van de voorzitter van de CEU waarin hij de studenten verzekert dat de instelling "niet in gevaar" is. "De situatie is absurd. Alsof iemand wordt beschuldigd van moord en wordt veroordeeld, terwijl het slachtoffer levend en wel is, meer zelfs, naar de veroordeelde wijst en 'moordenaar' schreeuwt". Soros zelf noemde Orban "een grote speculant die de levens van miljoenen Europeanen heeft verwoest met zijn gespeculeer".

Orban kreeg in het Europees Parlement onder meer kritiek van liberaal fractieleider Guy Verhofstadt. Volgens de Belg is het land van Orban verworden tot "een hedendaagse versie van communistisch Hongarije". "U hebt de waarden van de Europese Unie onderschreven. U hebt nu al die waarden geschonden. En toch wil u dat Hongarije een lidstaat blijft. U wil de Europese fondsen behouden, maar onze waarden wil u niet."

bron: Belga