China lanceert eerste zelfgebouwd vliegdekschip

door
Belga
Leestijd 1 min.

China heeft vandaag zijn eerste zelfgebouwde vliegdekschip voorgesteld op de Dalian-scheepswerf in het noordoosten van het land. Dat hebben de staatsmedia aangekondigd. Het nieuwe schip, waarnaar momenteel wordt verwezen als "Type 001A", werd tijdens een ceremonie te water gelaten aan de scheepswerf in de provincie Liaoning, aldus persagentschap Xinhua. Het gaat om de het tweede vliegdekschip van China, nadat de Marine van het Volksbevrijdingsleger in 2012 een in de Sovjetunie gebouwd vliegdekschip "Liaoning" in gebruik nam.

Het nieuwe schip is 315 meter lang en 75 meter breed, heeft een waterverplaatsing van zowat 70.000 ton en een vaarsnelheid van 20 knopen. Het schip is iets groter dan de "Liaoning" en zou acht vliegtuigen meer kunnen dragen dan het eerste vliegdekschip, dat 24 gevechtsvliegtuigen en 17 helikopters kan dragen, aldus in de VS gebaseerde Center for Strategic and International Studies. Het is nog niet bekend wanneer China het schip in gebruik zal nemen.

China wil zijn marine uitbreiden in het kader van een grote hervorming van het leger. President Xi Jinping wil een kleiner, maar flexibeler leger. De tewaterlating van het nieuwe vliegdekschip gebeurt op een moment dat de spanning tussen Noord-Korea en de internationale gemeenschap hoog oploopt rond het nucleaire en ballistische programma van Pyongyang. De Amerikaanse president Donald Trump heeft in het kader daarvan zijn vliegdekschip USS Carl Vinson naar het Koreaanse schiereiland gestuurd.

bron: Belga