Burundi weigert hulpkonvooi uit Rwanda

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Burundese autoriteiten hebben een konvooi met voedselhulp uit Rwanda geweigerd, omdat ze hun buurland ervan verdenken de politieke crisis in Burundi aan te wakkeren. Het konvooi van tien vrachtwagens met 300 ton voedsel arriveerde vrijdag aan de grens tussen Rwanda en Burundi. "Er werden douaneprocedures verricht maar de politie liet het konvooi niet door", zei Nicole Jacquet, de vicedirectrice van het Wereldvoedselprogramma (WFP) dinsdag.

Het konvooi had voedselhulp voor 100.000 personen bij. In Burundi hebben drie miljoen mensen nood aan voedselhulp door de gevolgen van de politieke crisis en kleinere oogsten.

De politie en het Burundese ministerie van Binnenlandse Zaken lieten het WFP weten dat er een "veiligheidsprobleem" was met het konvooi, en dat het dinsdagochtend was teruggekeerd naar de Rwandese hoofdstad Kigali. De woordvoerder van de Burundese politie, Pierre Nkurikiye, rechtvaardigde de beslissing met de stelling dat er sinds 2015 "criminelen worden gearresteerd uit Rwanda voor het vermoorden van leiders en andere misdaden". "Als er vandaag voorwerpen of mensen van die plaats komen, moeten we de noodzakelijke maatregelen nemen", zei hij.

De laatste dagen beschuldigde Burundi Rwanda en het WFP ervan de Burundezen te willen vergiftigen, wat door Jacquet werd afgedaan als "valse informatie". "Het WFP is nog altijd in de buurt van Burundi om de bevolking in voedselonzekerheid te ondersteunen", zei ze.

Sinds het begin van de politieke crisis beschuldigt Burundi Rwanda ervan de aanstoker te zijn, en Burundese rebellengroepen op te richten. De crisis werd uitgelokt toen Nkurunziza bekendmaakte voor een ongrondwettelijke derde termijn te gaan, in april 2015.

Bron: Belga